Microsoft: Varför är du rädd för molnet?

TransformationTools har intervjuat Microsofts teknologi- och säkerhetsdirektör Ole Kjeldsen.

Ole Kjeldsen, Microsoft

För många verksamheter verkar det osäkert att flytta information och system till molnet. Men faktum är att säkerheten är minst lika bra som med on premises. Det menar Ole Kjeldsen, teknologi- och säkerhetsdirektör på Microsoft. 

Debatten om molnet pågår fortfarande. Många offentliga och privata verksamheter har fortfarande inte tagit ställning till om de ska flytta sina (och därmed kundernas) data till molnet.

Så länge informationen finns på verksamhetens egna servrar är säkerhet en del av it-avdelningens uppgifter och rutiner. Dessutom tillhandahålls informationen via ett kontrollerat nätverk och från enheter som administreras, kontrolleras och säkras. Allt lagras på infrastruktur som ligger bakom brandväggar och olika säkerhetsmekanismer som styrs och hanteras centralt.

Möjlighet till ökad flexibilitet

När diskussionen handlar om molntjänster och outsourcing kommer man ofta in på de nya, effektiva och flexibla sätten att arbeta på.

Molnet möjliggör åtkomst till verksamhetens system och data från samtliga enheter, oavsett var i världen användaren befinner sig. Men hur gör man med säkerheten? Är det inte bättre att ta hand om kundens data på egen hand?

En föränderlig värld skapar oro

Vi har intervjuat Ole Kjeldsen som är Microsofts danska teknologi- och säkerhetsdirektör. Han tror att fördelarna med att migrera till molnet i grunden är större än nackdelarna, även om man lätt kan få känslan av förlorad kontroll över säkerheten.

- Detta är speciellt märkbart i en ständigt föränderlig värld, samtidigt som vi ser att cyberkriminella blir mer effektiva och riktade i sina attacker. Därför kan det vara svårt, om inte omöjligt, för den enskilda verksamheten att hänga med i utvecklingen och hålla sig uppdaterad med de senaste säkerhetslösningarna, säger Kjeldsen och fortsätter:

- Med en molntjänst kan du, med hjälp av en leverantör, trygga säkerheten och se till att plattformen alltid är uppdaterad och välfungerande, avslutar Kjeldsen. 

Annons
Annons
Annons