Digital transformation är inte it – det är HR

Ansvaret för förändring ligger hos HR-chefen.

Digital transformation

HR-chefen måste vara ansvarig för digitaliseringen, det menar Anette Mellbye. FOTO: HR Norge.

Om du ska lyckas med digital transformation så måste HR-chefen ta kontroll. Det menar den "digitala transformatören" Anette Mellbye.

"Väldigt många verksamheter befinner sig i en fas som präglas av disruption, utan att ändå märka av det på allvar. För närvarande är det bara några små förändringar i värdekedjan."

"I de förändringar som digitaliseringen medför har HR-chefen en mer central roll och ansvar än it-direktören."

Under de senaste åren har Anette Mellbye stått i centrum för digital transformation, bland annat som direktör för Aftenposten Mobil och Schibsteds Endringskontor.

Idag arbetar hon med digital transformation som egenföretagare genom bolaget Rekode och som styrelseledamot i ett antal verksamheter såsom Ullevål Stadion, XXL och NTB.

Det viktigaste som hon har lärt sig är att HR måste sitta i förarsätet om man ska lyckas med digital transformation.

- Först och främst handlar det om att organisera sig på ett annat sätt. Ansvaret för digital transformation hamnar ofta på it-chefens bord, men i förändringarna som digitaliseringen medför har HR-chefen en mer central roll och behöver ta större ansvar än it-chefen, säger Mellbye.

Digitalisering och transformation

Hon skiljer på digitalisering och transformation.

- Digitalisering är inte transformation. Digitalisering är en kontinuerlig förbättring av de pågående processerna, till exempel nytt CRM, chatbots och artificiell intelligens. Det är att stödja gamla affärsmodeller. Digital transformation går djupare än så. Transformation är när verksamheter som Swish, Uber och mathem.se kombinerar teknologier på helt nya sätt.

Hon tror att digital transformation felaktigt hamnar på it-chefens bord. Digitalisering hör hemma hos it, men transformationen måste drivas från toppen och HR är den naturliga medspelaren i implementeringen.

- Ett exempel är att det idag finns många digitala talanger med extremt tuffa arbetsförhållanden i många verksamheter, eftersom onboardingen inte gjorts tillräckligt bra, säger hon.

- Resten av organisationen kör "business as usual" och fokuserar på bottom line, istället för vad som väntar runt hörnet. HR måste ta ett större ansvar för att onboarda de nya talangerna i organisationen, fortsätter Mellbye. 

Ny organisation

- Vi som kommer från "den gamla världen" jobbar i organisationer som är utformade för en stabil verklighet. Det har gett etablerade aktörer tid till att bygga höga trösklar för att komma igång. Verksamheter som Aftenposten, DNV GL, Hydro och DNB har ridit på sin varaktiga konkurrensfördel. Nu krackelerar de och upptäcker att framgång är beroende av vår förmåga att upptäcka och utnyttja tillfälliga komparativa fördelar, säger Anette Mellbye, expert på digital transformation.

- Det handlar om att utnyttja tiden och förändras kontinuerligt. Facebook säger internt att om de inte identifierar varför plattformen dör ut så kommer någon annan att göra det. It-jätten, som slukar alla andra företag, förväntar sig alltså att själva bli uppätna om de inte kontinuerligt anpassar sig, säger Mellbye. 

Mellbye är bekymrad över verksamheters förmåga att agera utefter de nya utmaningarna.

- Väldigt många befinner sig i en fas som präglas av disruption, utan att ändå märka av det på allvar, säger hon och fortsätter:

- För närvarande är det bara några små förändringar i värdekedjan. När de ser sig omkring i sin egen bransch ser de inte några konkurrenter som är disruptive. Och det är där det går fel. Tror du att Swedbank är rädda att en fransk eller amerikansk bank kommer att göra entré på deras marknad? Nej, konkurrensen kommer från helt oväntade håll och från helt olika branscher, avslutar Anette Mellbye.

Artikeln publicerades ursprungligen på HR Norges hemsida: https://hrnorge.no/aktuelt/digital-transformasjon-er-ikke-it-det-er-hr