Microsoft suddar ut gränsen mellan ERP och CRM med Dynamics 365

Fem steg för en lyckad övergång till Dynamics 365

Microsoft Dynamics 365 molnet moln

En digital grund: En molnplattform som Microsoft Dynamics 365 är en förutsättning för att skapa smarta värdekedjor med täta kopplingar mellan partners och kunder. Bild: Getty Images.

Under hösten 2018 kommer Microsoft att sluta stödja affärsystemet Dynamics AX 2009. Därför kan det kan vara en bra anledning att titta närmare på molnplattformen Dynamics 365. Du får en flexibel lösning som alltid är uppdaterad och grunden för din digitala transformation på köpet.

Under sommaren 2016 lanserade Microsoft molnplattformen Dynamics 365. Med molnversionen av Dynamics affärssystem förändrade it-jätten hur affärssystem levereras. Här är några av de största förändringarna:

Med Dynamics 365 tar Microsoft ansvaret för systemet med kontinuerlig utveckling och uppdateringar. Man har också skapat en plattform där data kan utbytas mellan olika system och lösningar - inte bara inom affärssystemet. Dynamics 365 bryter Microsoft ner barriären mellan affärssystem och CRM.

Att flytta affärssystemet till molnet är en förutsättning för att din verksamhet ska lyckas med digital transformation.

- Bara genom att använda data inom hela företaget kan man skapa nya, innovativa tjänster, säger Microsoftchefen Andreas Dolven.

 

Läs också: En smygtitt framtidens affärssystem 

 

Det behöver inte vara komplicerat att påbörja övergången från exempelvis Dynamics AX 2009 till molnplattformen Dynamics 365. Microsoft har tagit fram en punktlista med fem faktorer som tar dig och din verksamhet närmare en grund för en lyckad digital transformation.

Steg 1: Prova Dynamics 365 kostnadsfritt

Börja med att ladda ner och prova testversionen som är kostnadsfri i 30 dagar. Den inkluderar åtkomst till alla appar som ingår i Dynamics 365: Sales, Customer Service, Field Service, Project Service Automation, Operations och Financials

 

Steg 2: Skaffa och administrera ett abonnemang

Dynamics 365 växer med din verksamhet. Du kan börja med de verktyg som du behöver idag och lägga till ytterligare funktionalitet i form av flera appar när dina behov utvecklas. Det finns fyra olika sätt att prenumerera: uppgradera en testversion, direkt från Microsoft, genom volymlicensiering eller via en partner.

 

EG - Årets Microsoftpartner 2017

 

Steg 3: Planera din implementering – Säg hej till FastTrack

Microsoft FastTrack for Dynamics 365 hjälper dig att enkelt och säkert med Dynamics 365, gärna i samarbete med en partner. Deltagarna i FastTrack-programmet får det bästa stödet och uppföljningen. Dessutom får de tips för att skapa och genomföra en plan som kommer att få med sig dina användare på tåget. I den här fasen är det också smart att arbeta med en erfaren partner, best practice och branschkunskap. Som Microsoft säger: hitta en partner - om du inte redan har en.

 

Så väljer du rätt it-partner

 

Steg 4: Få med dig organisationen på tåget

Microsoft har tagit fram en detaljerad lista över hur du får din organisation att komma igång med Dynamics 365. Bland de viktigaste punkterna ingår följande:

  • Lär känna ditt abonnemang
  • Lägg in användare och ange säkerhetsnivåer för samtliga
  • Ta fram en datalagringsplan och en "sandlåda" (en miljö utanför produktionen där du kan experimentera)

I Dynamics 365 definierar du också systeminställningar för hela organisationen, inklusive hur lösningen importerar och exporterar data. Dessutom bör du skapa en uppsättning för hur Dynamics 365 kommunicerar med telefoner, surfplattor och Outlook. Du behöver också definiera hur lösningen ska förhålla sig till Skype, dokumenthantering via SharePoint och eventuellt Yammer.

 

Boka en kostnadsfri demo av Dynamics 365 här

 

Steg 5: Få med dig användarna på tåget

Som vi var inne på i det första steget har Dynamics 365 många separata appar för försäljning, kundtjänst och en rad andra funktioner. Att behålla dessa som separata appar underlättar för användarna att helt enkelt förhålla sig till de appar som de behöver för att utföra sina uppgifter. Men det är lika viktigt att de övar på att utföra dessa uppgifter med de nya verktygen. Visa dem också (om det behövs) med hjälp av en extern partner - hur man ställer in instrumentpaneler eller rapporter eller hur man skapar formulär för att hämta feedback direkt från kunder.

 

Få fler tips från Microsoft 

 

Dynamics 365-nyheter under våren 

Eftersom Dynamics 365 levereras som en molntjänst så får användarna en jämn ström av uppgraderingar och funktionalitetsförbättringar. Under våren 2018 har det gjorts ett antal större och mindre uppgraderingar. Nedan kan du se några av de viktigaste nyheterna. Observera att olika program har olika uppgraderingar.

  1. GDPR: Microsoft har utvecklat utökad funktionalitet i lösningen, så att det blir enklare för verksamheten att efterleva den nya persondatalagen från EU.

  2. Mer enhetlig funktionalitet i businessapparna, så att de olika användarna kan arbeta enklare och sömlöst över applikationsgränserna.

  3. Bättre integration mellan Dynamics 365 och Outlook, Teams, SharePoint, Stream, Azure och LinkedIn.

  4. En starkare plattform i botten: Dynamics 365 används på samma plattform som Office 365 och med de senaste förbättringarna får användarna en ännu starkare kombination av Power BI, PowerApps, Microsoft Flow, Microsoft Stream och Common Data Service för både Apps och Analytics.

Detta är endast en övergripande och en kort sammanfattning av nyheterna. Här hittar du en 222-sidig PDF som innehåller en detaljerad översikt över förbättringarna i Dynamics 365.

Annons
Annons
Annons
Annons