7 fördelar med att lägga ditt affärssystem i molnet

Ska ni lägga ert affärssystem i molnet? Det är en av de viktigaste it-frågorna som verksamheter står inför under de kommande åren. Vi listar de sju främsta fördelarna med att lägga affärssystemet i molnet.

7 fördelar med att lägga ditt affärssystem i molnet

Det genomsnittliga affärssystemet är sju till tio år gammalt. Därmed är det ljusår bakom de senaste lösningarna och teknologierna. Eftersom det är en komplex, dyr och riskfylld process leder det till att man inte byter affärssystem oftare.

Ett sätt att lösa utmaningen är att ha ett ständigt uppdaterat affärssystem i molnet. Och även om det kommer att finnas utmaningar att gå från en anpassad inställning för en standardiserad lösning, så finns det minst 7 goda skäl att överväga en migrering.

1. Alltid uppdaterat
Vi nämnde redan i inledningen, men det är värt att nämna igen: Ett affärssystem i molnet är alltid uppdaterat. Detta innebär att du alltid har den senaste versionen och den senaste tekniken till hands. Istället för att acceptera att ditt system inte kan interagera med nya program eller lösningar kan du alltid dra nytta av den senaste hårdvaran och mjukvara på marknaden.

Migreringen innebär också att du i framtiden kan undvika kostsamma processer för att uppgradera systemet. Det är också möjligt att undvika de risker som följer efter övergången, då produktiviteten och effektiviteten går ner.

2. Flexibla, (nästan) fasta kostnader
Kan fasta kostnader vara flexibla? Nej, inte riktigt - men med en moln-setup vet du vad du betalar - och du betalar bara för det du använder. Du kan skala upp och ner efter behov - men du kommer inte plötsligt att bli överraskad av servrar som ska ersättas, kostnader för att uppgradera mjukvara eller oförutsedda underhållsåtgärder.
Samtidigt slipper du stora enskilda investeringar, till exempel hela processen för att uppgradera till ett nyare affärssystem. På så sätt får du en betydligt mer överskådlig överblick över dina utgifter.

3. Frigör it-ressourcer
När du lägger över drift och underhåll av servrar till leverantören, så kommer den lokala it-avdelningen att få minskat ansvar. Och det är ett riktigt bra beslut i en tid då it-avdelningar är pressade att leverera mer värdeskapande och affärsutveckling.

Genom att inte alltid behöva vara redo att ge stöd och rycka ut i händelse av ett avbrott får it-avdelningen mer lugn och ro- och därmed bättre arbetsförhållanden för utveckling och utbyte med andra avdelningar inom verksamheten.

4. Säkerhet
Det klassiska affärssystemet som ligger on premises står på verksamhetens servrar kan endast nås av lokala maskiner och skyddas bakom en brandvägg. Men så ser inte världen ut längre. Idag behöver anställda ha tillgång till affärssystemet oavsett var de befinner sig och vilka enheter som används. Och därför behöver du en säkerhetskonfiguration som är utformad för att ta itu med de nya hoten.

Glöm aldrig att den enskilda användaren har ett växande ansvar att agera på ett ansvarsfullt sätt. För inget system är säkrare än de människor som använder det.

5. Flexibilitet
Om du ska skapa en testmiljö on premises måste du köpa nya servrar, installera dem och sätta upp systemet - i molnet är det bara att trycka på en knapp. Och därför har många utvecklingsmiljöer flyttas till molnet.
Men samma flexibilitet innebär nu att ni snabbt kan distribuera nya lösningar - och dra tillbaka dem - eftersom det sker i en molnmiljö. Den standardiserade miljön är helt enkelt ideal när det handlar om att införa nya applikationer eller affärslösningar.

6. Valmöjligheterna blir oändliga
När Apple lanserade iPhonen skedde en sak som ingen hade förutsätt: populariteten av deras Appstore. De små, smarta applikationerna som antingen hjälpte eller underhöll användaren – och stärkte användarupplevelsen hundra procent.

Med ett standardiserat affärssystem i molnet blir det mycket lättare för utvecklare att skapa mindre applikationer som kan enkelt implementeras ovanpå standardsystem, eftersom de inte ska anpassas till den enskilda skräddarsydda lösningen. Därmed blir det lättare för verksamheter att köpa lösningar som med några få klick kan implementeras och anpassas efter organisationens behov.

Vi kommer därför att se massor av olika små, specialiserade applikationer för affärssystem i molnet, eftersom det nu blir mycket lättare att implementera dem för verksamheter. Microsoft har till exempel redan lanserat sin version appsource, men ännu inte fungerar fullt ut som ett click-and-buy-koncept som vi känner igen från smartphones - men det är inte många år bort.

7. Möjlighet att köpa större, samlade lösningar
Har du en Macbook? Då är chansen att du har en iPhone ganska stor, och kanske har du också en Apple TV, eftersom dessa tre enheter fungerar sömlöst. Vi ser det överallt på hårdvarumarknaden - fler och fler leverantörer erbjuder en speciell grupp av produkter, alla som inte bara matchar utan också förbättrar den sammantagna upplevelsen.

På samma sätt kommer vi med affärssystemslösningar i molnet se att enskilda företag eller partners skapar produkter som matchar varandra. Återigen är det Microsoft som ligger i framkant med Dynamics 365, ett system som även inkluderar Business Intelligence och CRM och integrerar direkt till Office365 - och i framtiden kommer vi se mer av dessa lösningar på marknaden.