7 digitala trender inom produktion för 2017

Digitaliseringen går allt snabbare. Under 2016 såg vi att molnet och Business Analytics fått genomslag på bred front. Vi tar en titt på sju digitala trender som produktionsverksamheter bör ha koll på under 2017.

7 digitala trender inom produktion för 2017

Det kan vara svårt att förutse framtiden, men under 2016 blev det aningen enklare. Det är fortfarande omöjligt att förutså när nya produkter och lösningar kommer att rita om spelplanen för din bransch. Men intåget av effektiva och användarvänliga produkter för Business Analytics har gjort det enklare att planera inför framtiden och upptäcka trender i god tid.

Vad kommer att förbättras under 2017? Vilka teknologiska framsteg har potential att revolutionera branschen? Och vilka trender bör du som produktionsverksamhet ha koll på? I det här blogginlägget tar vi en titt i kristallkulan.

1. Automation
Automation är inte en ny trend, men den blir alltmer relevant. Med utvecklingen av sensorer, mätinstrument och verktyg för databehandling till Internet of Things kommer vi närmare en verklighet där du har informationen som du behöver för att automatisera din produktion.

Det är dock viktigt att ha koll på att automation inte bara kräver information, det krävs också att du använder detta på rätt ställen. Det innebär en stor fördel för de verksamheter som förmår att effektivisera och synkronisera data genom hela produktionskedjan. På så sätt kan data också uppdateras up stream när felaktigheter upptäcks och rättas till i senare produktionsled.

2. Machine learning
Machine learning är precis som automation inte ett nytt begrepp. Men om du vill lyckas med automation behöver du också intressera dig för machine learning. Machine learning innebär att du lär maskiner att känna igen och förutspå datamönster som de därefter reagerar på och justerar efter.

Machine learning kan vara avgörande för om små avvikelser förhindrar produktionen eller om maskinen anpassar sig till förändringen. Den justerar exempelvis mängden ingredienser, temperatur, tryck och hastighet, så att produktionen kan återupptas i enighet med specifikationerna.

3. It-säkerhet för maskiner
It-säkerhet kommer vara högsta prioritet för många it-ansvariga under 2017. Men medan användare och nätverk skyddas är många fortfarande ovetandes om att det fortfarande finns stora hål i deras säkerhet, exempelvis på produktionsanläggningar och i maskiner.

Vi ser redan nu att maskiner som är kopplade till The Internet of Things har blivit kapade och utsätts för ett stigande antal DDos-attacker. I framtiden kommer alltfler attacker på verksamheters nätverk ske genom öppningar i maskiners mjukvara. Detta beror på att de inte är designade med hänsyn till säkerhet.

Det mest kända exemplet var Stuxnetviruset som under 2010 ödelade centrifuger i iranska kärnkraftsanläggningar genom att radera säkerhetsfunktioner som höll centrifugerna under kontroll. Men allt eftersom hackare blir skickligare kommer vi att se fler attacker på verksamheter, både med syfte att förstöra infrastruktur och som ingång till resterande nätverk inom verksamheten.

4. Artificiell intelligens 
Vi har redan nämnt artificiell intelligens i form av machine learning, Men det är inte det enda sammanhanget där teknologisk intelligens kommer att göra skillnad. Vi kommer exempelvis snart att se maskiner i form av lärande algoritmer som kopplas samman med system för Business Intelligence. På så sätt blir det möjligt att föreslå och designa produkter baserat på kundernas feedback, se hur de rör sig på marknaden samt hitta tänkbara besparingsmöjligheter inom produktionen.

Inom kort kommer artificell intelligens också användas till maskiner som står på lagret. De kommer då att få möjlighet att på egen hand räkna ut hur de snabbast och mest effektivt samlar olika ingredienser till en vara baserat på data från inköp- och produktionsapparater. Det betyder att mjukvaran kommer bli bättre på att blicka framåt, eftersom maskinerna snabbt och smärtfritt kan hantera uträkningar som ändrar sig i takt med inputen från andra datapunkter.

5. Augmented Reality
Virtual Reality-trenden blev utbredd på konsumentmarknaden under 2016. Det är inget tvivel om att det även finns möjligheter för att använda tekniken inom produktions- och serviceverksamheter. Men vi tror att augmented reality, som bland annat är tekniken bakom Pokémon, har störst potential.

Med augmented reality lägger man ett digitalt filter på verkligheten. Det betyder att en servicetekniker plötsligt har all nödvändig information med sig överallt samt möjlighet att kontakta en expert som kan identifiera delar som behöver bytas ut på flera tusen kilometers avstånd.

Microsoft har redan satsat på teknologen med HoloLens. Även om denna kan förbättras innebär det ett steg på vägen mot en digital verklighet som har potential att revolutionera den komplexa produktions- och servicebranschen.

6. Internet of Everything
Du har med största säkerhet redan hört talas om Internet of Things. Men vad är egentligen Internet of Everything (IoE)? Konceptet är det samma, men med en stor skillnad. Internet of Things kopplar samman fysiska saker, såsom maskiner, smartphones, servrar och datorer. IoE inkluderar även digitala "saker". Ett bra exempel är Google, Facebook och Instagram. Du kan inte röra dem, men de är inte desto mindre verkliga, även om de inte är fysiska.

Med Internet of Everything kan du exempelvis kombinera data från SMHI, sociala medier och andra digitala källor med input från dina fysiska maskiner och försäljningsdata. På så sätt kan du förutse hur många extra luftmadrasser du ska producera om det plötsligt blir 30 grader varmt under en månad.

7. It-säkerhet 
Medan ovanstående digitala trender för eller senare kommer att bli relevanta så är den sista trenden redan kristallklar. Den största trenden under 2017 kommer att vara it-säkerhet. Många verksamheter har under senare år blivit pressade på att i allt högre grad fokusera på verksamhetsutveckling. Men med det stigande antal ransomeware-attacker och att uppemot 93 procent av alla phisingmails nu innehåller illasinnade filer, blir det avgörande att fokusera på säkerhet. Annars är risken stor att användare med illasinnade avsikter infiltrerar nätverket och därmed får möjlighet att stänga ner hela verksamhetens it-system.

Ransomware har blivit en lukrativ bransch och än så länge är konsekvenserna få. Därför har många kriminella hoppat på tåget. Det innebär att It-ansvariga går in i lönlös kamp och det kommer att krävas både nya lösningar och säkerhetsåtgärder för att hantera om något går snett.