
Med en modern IT-plattform har Lamborghini lyckats ta steget in i Industri 4.0. Foto: Lamborghini.
Lamborghini förväntar sig att kunna mångdubbla försäljningen av sportbilar till länder som Ryssland, Indien och Kina med sin nya Urus. Men innan de kunde utveckla sin nya super-SUV måste biltillverkaren modernisera sin IT-plattform. Läs varför.
Med en modern IT-plattform har Lamborghini lyckats ta steget in i Industri 4.0. Foto: Lamborghini.
Leif Håvar Kvande är redaktör för TransformationTools.no. Han har tidigare jobbat i nästan tio år som journalist och som redaktör för Finansavisens IT-sektion, it-konsult på Atea och som journalist och redaktör på flera tidningar och tidskrifter.
Leif Håvar arbetar också som Communication Manager på EG Norge.
Kontakta och följ Leif Håvar Kvande
När Lamborghini skulle bygga sin nyaste bilmodell Urus – världens första SSUV (Super Sport Utility Vehicle) – ville de nå en mycket specifik målgrupp. Med utgångspunkt från gruppens behov och krav bestämde de sig för att ta fram en strategi för hur fabriken, tekniken och processerna skulle kunna fungera tillsammans digitalt. Industri 4.0 blev grundvalen för utvecklingen av den nya produktionsmetoden.
Industri 4.0 är ett samlingsbegrepp för en rad nya tekniker som radikalt kan förändra tillverkningsmetoderna och hur man utvecklar och säljer produkter.
Det handlar om teknik som exempelvis maskininlärning, big data, 3D-utskrifter, molnteknik, nästa generations mobilnät (5G), artificiell intelligens (AI) och augmented reality (AR).
Allt detta bygger på framväxten av givare och Internet of Things (IoT). Detta har gett oss maskiner som inte bara framställer produkter, utan även produkter som själva kommunicerar med maskinerna och ger dem instruktioner. På så vis kan framtidens maskiner organisera sig själva, leverantörskedjor kan sätta ihop sig själva, beställningar från kunder kan omvandlas direkt till tillverkningsinstruktioner och så vidare.
Läs också: ERP-experten: så här ser framtidens ERP ut
För att få Industri 4.0-tekniken på plats måste den ikoniska biltillverkaren börja med att modernisera och flytta sin infrastruktur till molnet. Detta underlättar integrationen av ny teknik, inklusive det informations- och datautbyte som också är nödvändigt.
En avancerad IT-plattform utgör nu ryggraden i produktionen och styr alla processer i de utrymmen där montering och färdigställning sker. På fabriken används en nyskapande, modulär utformning där givare, robotar och mänskliga arbetare samverkar. Bilarna förs inte fram genom produktionen på transportband, utan med hjälp av robotar som lyfter upp bilarna och transporterar dem till rätt arbetsstation.
Hela produktionen övervakas elektroniskt, och data samlas kontinuerligt in från vartenda litet skrymsle på fabriksgolvet. Montörerna kan själva kontrollera och styra alla enskilda element i samtliga processer, oavsett om de befinner sig i fabrikslokalen eller på någon annan plats i världen. Och det gör de från samma surfplattor som redan har avskaffat alla pappersdokument.
Läs också: Få inspiration och kunskap så att du kan ta nästa steg mot den digitala transformationen
Urus, vars vanligaste modell har ett försäljningspris på omkring 240 000 dollar, har sålt mycket bättre än väntat. De flesta kunderna är dessutom helt nya för bilmärket. Många finns i Ryssland eller andra marknader där vägnätet är i så pass dåligt skick att Lamborghinis övriga modeller inte har varit särskilt aktuella för kunderna.
– Vi väntade oss positiva reaktioner från kunderna, men inte på den här nivån. Reaktionerna har varit helt fantastiska, säger Lamborghinis högsta chef Stefano Domenicali. Vid samma tillfälle berättade han att företaget under 2018 tillverkade omkring 5 000 bilar, varav 1 000 var den nya Urus-modellen. Inför 2019 förväntar sig företaget att man kommer att tillverka omkring 8 000 bilar, varav mer än hälften kommer att vara Urus.
Ladda ner guiden: Så påverkar Industri 4.0 ditt företag
Läs också: Industri 4.0 erövrar världen – men det är inte alla som hoppar på tåget lika fort
Anmäla dig till nyhetsbrev från oss på DXC Technology och få strategisk inspiration och praktiska förslag på hur ditt företag bäst kan utnyttja digitala möjligheter - direkt i din inkorg.
Vi på DXC har spännande erbjudanden och nyheter om våra produkter och tjänster som vi hoppas att du vill höra om via e-post. Vi kommer att använda din information för att förutsäga vad du kanske är intresserad av. Vi hanterar din data med respekt och du hittar detaljerna om det i vår integritetspolicy.
Genom att godta att DXC hanterar din data ger du oss möjligheten att tillhandahålla skräddarsytt innehåll i marknadsföringssyfte. Hanteringen av data låter DXC använda informationen om dig för att leverera det mest relevanta innehållet. Detta samtycke kan upphävas när som helst. För mer information om hur data används, vänligen se DXC:s integritetspolicy.